Schwierigkeitsgrad
Die meisten unserer Rezepte sind einfach. Manche sind etwas herausfordernder: Und zwar jene, die als mittel oder fortgeschritten bewertet sind.
Arbeitszeit
Dies ist die Arbeitszeit, die du benötigst, um diese Mahlzeit zuzubereiten.
Gesamtzeit
Dies ist die Zeit, die benötigt wird, um das Gericht von Anfang bis Ende zuzubereiten: Marinieren, Backen, Kühlen usw.
Portionen
Dies zeigt an, auf wie viele Portionen dieses Gericht zugeschnitten ist.
Zutaten
- 220 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 510 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 330 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 15 g soli
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia koszyka do wyrastania chleba
- 10 kostek lodu, do zaparowania piekarnika
- Nährwerte
- pro 1 kromkę
- Kalorien
- 343 kJ / 81.9 kcal
- Protein
- 2.5 g
- Kohlenhydrate
- 17.4 g
- Fett
- 0.4 g
- Gesättigte Fettsäuren
- 0.1 g
- Ballaststoff
- 0.8 g
- Natrium
- 224.8 mg
In Kollektionen
Alternative Rezepte
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 Std. 20 Min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb żytni na zakwasie
17h 25 phút
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17h 25 phút
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5h 10min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h