Schwierigkeitsgrad
Die meisten unserer Rezepte sind einfach. Manche sind etwas herausfordernder: Und zwar jene, die als mittel oder fortgeschritten bewertet sind.
Arbeitszeit
Dies ist die Arbeitszeit, die du benötigst, um diese Mahlzeit zuzubereiten.
Gesamtzeit
Dies ist die Zeit, die benötigt wird, um das Gericht von Anfang bis Ende zuzubereiten: Marinieren, Backen, Kühlen usw.
Portionen
Dies zeigt an, auf wie viele Portionen dieses Gericht zugeschnitten ist.
Zutaten
- 200 g żurawiny, suszonej
- 80 g syropu do grzańca (patrz wariant)
-
30
g wina Porto
oder 30 g czerwonego wina - 200 g mleka
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 100 g cukru
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
oder 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 570 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 160 - 200 g masy marcepanowej
- cukier puder, do oprószenia
- Nährwerte
- pro 1 porcję
- Kalorien
- 1514.3 kJ / 361.9 kcal
- Protein
- 5.8 g
- Kohlenhydrate
- 54 g
- Fett
- 14.3 g
- Gesättigte Fettsäuren
- 7.1 g
- Ballaststoff
- 2.6 g
- Natrium
- 84 mg
In Kollektionen
Alternative Rezepte
Mini Paris-Brest
10 Std. 40 Min
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
2h 30min
Verrines z rzodkiewki i koziego sera
3h 20min
Stollen
6u.
Kruche ciasteczka cytrynowo-pistacjowe
1 Std. 55 Min
Cytrynowe fondanty z nutą curry
3h 10min
Bakaliowiec
2h 50min
Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
50min
Krem sułtański
2h 15min
Tort Mimoza z ananasem
3h 30min
Ciasto orzechowo-kawowe z Varomy
1u.
Placki ziemniaczane (rösti) z musem jabłkowym
40min